OM CHA DAO TE SEREMONI

Når du føler deg spaltet og nedslitt mens dagene går, et ønske for ro og tilknytning, finner du deg selv med et ønske for en kopp te? Har du noen gang lurt på mysteriet rundt te, roen, varmen og freden den bringer til dagen din og mirakuløst gir deg akkurat det du lengtet etter? Lu Yu, te salvien, som var født år 733 og levde under Tang dynastiet, refererte til te som «den søteste dugg fra himmelen». I hans kjente Classic of Tea (Cha Jing), den første kjente monografen om te, han skrev: «Te roer åndene og harmoniserer sinnet, fordriver matthet, lindrer tretthet, vekker tanker og hindrer døsighet, letter eller forfrisker kroppen, og rydder de perspektive fakultetene.

Hva er Cha Dao?
Det kinesiske ordet for te er «cha», og med forenklet kinesisk bokstav «茶”
består av tre deler. Toppsymbolet representerer en plante eller gress, den midterste delen indikerer en person og i bunnen et tre. Blant mange måter å se på avstammingen til denne bokstaven, så er både en person og en plante involvert i formasjonen av «cha». Dette representerer mest sannsynlig en tilknytning, muligens harmoni mellom et tre og et menneske, eller symboliserer te som planten som tilbyr personen en følelse av å være rotfestet og balansert.

Dao
Dao filosofien hedrer prinsippene balanse, nåde, stillhet, tankefullhet, enkelhet og harmoni med naturen. Dette var skissert i den klassiske kinesiske teksten «Dao De Jing» (også kjent som den eldgamle teksten «Tao Te Ching» skrevet av salvien Laozi mer enn 2500 år siden). Den består av 81 vers som lærer deg hvordan man skal leve et balansert liv ifølge universets lover, som Laozi kalte dao. Betydningen av «veien», dao refererer til utfoldelsen av den naturlige måten til universet, sammen med måten mennesker kan leve et liv med balanse og opptre ifølge de universelle lover.
Dao omfatter universets helhet. Det gir liv til, næring til, penetrerer og flyter gjennom alle ting, håndfast, formløs og kan ikke bli målt eller tømmes. Ved å følge veien dao, du lærer hvordan du skal kjenne igjen naturens hellighet og at livet (inkludert deg selv, dyr, vann, planter, fjell, jord, elver og hav) er sammenknyttet og fylt med «chi» – essensen av livet selv.

In harmony with the tao,
the sky is clear and spacious,
the earth is solid and full,
all creatures flourish together,
content with the way they are,
endlessly repeating themselves,
endlessly renewed.
When man interferes with the tao,
the sky becomes filthy,
the earth becomes depleted,
the equilibrium crumbles,
creatures become extinct.
From Verse 39, 
Tao Te Ching (translated by Stephen Mitchell)

Cha Dao – «Teens vei»
Cha Dao, oversatt som «teens vei», er en eldgammel praksis med en lang rekke av te salvier, mestere og lærere. Det integrerer te som en plante, en drikk og en tradisjon så vel som en medisin for kropp, sinn og sjel, og med det en dao, formidlet fra en lærer til en student.
“The way of tea is the inherent essence of doing things as tea; it is about creating the way of life around tea because of love for the tea,” clarifies Wu De, a teacher, Cha Dao practitioner and chajin (tea person).
Cha Dao is living life in a harmonious way with nature, respecting the lineage, slowing down when sitting for tea, meditating with tea, recognising the chi exchange as well as the sacred mystery that every bowl of tea offers.

Te som medisin
Te har blitt brukt som medisin av eldgamle helere lenge før det ble en sosial drikk.
Shen Nong, som blir betraktet som faren av den kinesiske medisinen, nevnt som te «Kongen av medisinske urter.»«Te er en plantemedisin skapt av naturen for mennesker. Det er avataren for kjærlighet. Det er en manifestasjon av Moder Jord’s omsorg og omtanke for oss, idet hun skapte mangfolded av medisin, ikke bare den fysiske medisinen for våre levere, mager og hjerter, men også spirituell medisin for å hjelpe oss å kommunisere med sjelene våre og Den grandiøse sjel» – som Wu De forklarer.

Viktigheten med te-seremoni
En seremoni er en sekvens av handlinger med rituell betydning. Oppstående fra et mangfold av menneskelige erfaringer gjennom generasjoner, er det designet for å føre sammen mennesker til forfedrenes visdom og tradisjoner. Gjennom milennier, seremonier har blitt brukt for å binde samfunn, markere viktige hendelser i menneskenes liv, uttryke glede og sorg, hylle solen og månen, feire sesongene og kulturer, samt tilknytning til sjelen.

Te-seremoni
Skape plass for te, stillhet og tilknytning til deg selv og naturen, la teen ta snakkingen og transformere oss.